Na eerder al de Babolat POP tennissensor te hebben aangekondigd, hebben wij deze interactieve polsband de afgelopen maand zelf door de test mogen halen. Hierbij een uitgebreide review van Babolat POP!
Na onze post van medio september 2015 over de komst van Babolat POP, kreeg team mijnracket.nl de gelegenheid van Babolat om nog voor de officiële release medio januari, de interactieve tenniswristband zelf al te testen. Dank aan Babolat hiervoor! Koop de Babolat POP tennissensor nu in onze webshop! Wat is Babolat POP? Nog even om het geheugen op te frissen: Babolat heeft in samenwerking met PIQ (een bedrijf gespecialiseerd in activity trackers en sportsensoren) een tennissensor voor de pols ontwikkeld. De sensor plaats je in een speciale polsband om je slagarm. De polsband is zeer comfortabel en voelt bijna als een normale zweetband. Met de komst van Babolat POP begin 2016 biedt Babolat spelers de mogelijkheid om ongeacht het merk of type tennisracket allerlei speldata te vergaren, deze te analyseren, je tennismaten uit te dagen middels een challenge via social media en om jezelf te meten met de groten der aarde, zoals Rafael Nadal en Eugenie Bouchard! Waar bestaat Babolat POP uit?
- Verstelbare neopreen polsband (one size fits all) van 10 gram
- 9-assige sensor met ingebouwde batterij (9 gram totaal) met de volgende functies: gyroscope, accelerometer en magnetometer
- Bluetooth 4.0 lader met kabel
Starten met Babolat POP Om te starten moet je de Babolat POP/PIQ applicatie op je smartphone installeren en een account aanmaken.
Wat meet Babolat POP? Met Babolat POP kun je forehands, backhands, smashes, volleys en services meten. Bij elke slag kun je ook je spin of slice zien. De sensor meet racketspeed ofwel swingsnelheid, totaal aantal slagen en speeltijd en geeft een activiteitenscore en een PIQ score. Tevens kun je je beste rally meten en je aantal shots per minuut. Hoe werkt Babolat POP? Het menu van Babolat POP ziet er als volgt uit:
Bovenaan staat je naam, je level (Rookie in dit geval) en je activity ranking, in dit geval van januari. Verder zie je de buttons Dashboard, PIQ score, Activity, Skills, Challenges, Community, Settings en Help. De belangrijkste functies nemen we hier met je door.
In je Dashboard zie je een overzicht van al je activiteiten. Aan mijn global stats valt nog wel wat te verbeteren met een ranking van 2076 en activity score van 1913 en mijn bijbehorende level van Rookie. Eronder zie je dat ik 4 sessies heb gespeeld, 1006 ballen heb geslagen in 2 uur en 47 minuten verdeeld over 1 partij, 2 trainingen en 1 open sessie. Laatste was bij mij een korte drill van 20 minuten. Na elke sessie kun je aangeven op welke ondergrond je gespeeld hebt, of je gewonnen of verloren hebt en hoe je je fysiek voelde. Alle gegevens worden vervolgens opgeslagen. Over je laatste 6 sessies wordt vervolgens een totaalscore, de zogenaamde PIQ score berekend. Deze wordt opgebouwd uit style, (swing)snelheid en effect (spin/slice). Met deze score kun je je meten met anderen!
Wat duidelijk blijkt uit bovenstaande data is dat ik geen spinmonster ben, wat ook klopt gezien mijn vrij vlakke slagenrepertoire. Je start met level 'Newby' en kunt je opwerken tot 'Pro'. Momenteel ben ik 'Rookie', maar niet voor lang meer gezien de volgende statistiek:
Nu zit ik qua Skills op 74% Rookie level, waarbij ik al voldoende gevolleerd heb, maar met name nog wat backhands moet slaan om het volgende level te unlocken. Elk level heeft zijn eigen kleur overigens. Nu kan ik andere spelers in dit level uitdagen of door hen uitgedaagd worden. In een level hoger neem je het in je challenges het dus op tegen sterkere spelers, waarbij je ook meer forehands, backhands, services, volleys en smashes moet spelen om ook dat level weer te kunnen afronden. Een leuke stimulans al met al. Hieronder een voorbeeld van een Challenge die ik ben aangegaan:
Deze betreffende speler 'Pablo Millan' heeft mij uitgedaagd om in 20 backhands zijn score te verbeteren. Het leuke aan deze feature is dat je dus zowel je lokale tennismaten evenals spelers over de hele wereld uit kunt dagen door deze te zoeken in Community. Conclusie Babolat POP is een leuke laagdrempelige manier om toch wel verrassend veel speldata te vergaren. Deze tool meet weliswaar geen balsnelheid zoals bijvoorbeeld de Sony Smart Sensor doet, maar is daarentegen voor elke speler met elk racket te gebruiken. Bovendien is de prijs van 89,99 euro voor Babolat POP veel aantrekkelijker dan de 199,99 euro voor de Sony Smart Sensor. De ondersteunde app voor de Sony Smart Sensor is bovendien nog steeds niet voor de Benelux beschikbaar, waar de Babolat POP app zo binnen te halen is. De optie om middels challenges je tennismaten of andere tennissers wereldwijd uit te dagen is super leuk. Babolat POP is dan ook een prima motivator om meer uren op de baan te maken en om jezelf te verbeteren! Ik blijf hem in ieder geval met heel veel plezier gebruiken!
Koop de Babolat POP tennissensor nu in onze webshop!