Voor de 2017 collectie voegt Babolat een nieuwe snaar toe aan het toch al imposante aanbod. De Babolat RPM Blast Rough is de rough/ruwe uitvoering van de bekende Babolat RPM Blast en zou voor ‘ultimate spin’ moeten zorgen. Wij waren erg benieuwd en haalden de snaar alvast voor je door de test!
Specificaties:
Merk: Babolat
Type: RPM Blast Rough
Dikte: 16/1.30 mm
Soort snaar: controle georiënteerde achthoekige co-polyester snaar met een flinke ruwe textuur voor extra grip op de bal. De snaar heeft een softere feel dan ik had verwacht.
Vergelijkbare snaren: Diadem Solstice Power 16, Babolat RPM Blast, Luxilon Alu Power Rough
De Babolat RPM Blast Rough in 1.25/17 dikte is nu al verkrijgbaar in onze webshop in sets of rollen!
Getest door:
Naam: Mike
Speelsterkte: 4/4
Type speler: wat klassiekere speler, vlakke groundstrokes, genereert zelf weinig spin. Tot voor kort schouderproblemen gehad
Racket: Babolat Pure Strike 16/19 2017 (aka #ProjectOne7) (98 sq/inch, 16/19 bespanpatroon)
Hardheid bespanning: 22/21 kg bij een bespanrange van 23-27 kilo
Testduur: 4.5 uur
Favoriete snaar speler: Diadem Solstice Power 17
Beoordeling:
Duurzaamheid: 8
Spanningsbehoud: 7.5
Spin/slice: 8
Balgevoel: 7.5
Power: 8
Controle: 8.5
Comfort/armvriendelijkheid: 7.5
Bespannen van de snaar:
De Babolat RPM Blast Rough 16 zat, zoals gebruikelijk bij Babolat, in een mooi plastic ‘hoesje’ verpakt. De snaar zit op deze manier redelijk compact verpakt. Na het openen van het doosje moet je de snaar eerst even de ruimte geven zodat deze niet teveel gaat ‘krullen’. Vervolgens heb ik de set in tweeën geknipt en ben ik gaan bespannen. Het eerste wat me opviel tijdens het bespannen is dat de snaar elastischer was dan ik had verwacht. Bij het inrijgen van de breedtesnaren merk je dat er erg veel textuur op de snaar zit. Hierdoor rijgt deze iets stroever in. Leuk om te weten is dat deze ‘rough’ textuur komt door allemaal kleine Babolat logootjes in de snaar.
Omdat ik normaal bij voorkeur met dunnere snaren speel (liefst rond de 1.20 mm) heb ik de trekkracht bij het bespannen wat teruggeschroefd naar 22/21 kg. Zo vers van de machine ziet deze knaloranje snaar er supertof uit in mijn Babolat Pure Strike 16/19 2017, welke met dezelfde oranje kleur werkt.
Review:
Het is alweer enige tijd terug dat ik de gewone Babolat RPM Blast gespeeld heb. Wat mij van die playtest bijstaat is de enorme spinpotentie en levendigheid van de snaar. Het gladde oppervlak van de snaar zorgde voor flinke snapback van de lengtesnaren, goed voor een stevige dosis balrotatie (spin). Wat er eigenlijk gebeurt, is dat de lengtesnaren door het gladde oppervlak van de snaren flink uit positie schuiven, maar wel de bal vastpakken in de snaren. Vervolgens wordt de bal met veel rotatie gelanceerd doordat de snaren weer terugspringen naar hun oorspronkelijke positie. Zelf vind ik de gewone RPM Blast bij uitstek passen bij de Pure Aero of de vroegere Aeropro Drive serie. Dit zijn rackets gemaakt voor spin en power.
Wat dat betreft vind ik deze Babolat RPM Blast Rough weer mooier bij de nieuwe Babolat Pure Strike serie passen en niet alleen optisch… De RPM Blast Rough geeft door de enorme textuur extra grip op de bal, maar de snapback is duidelijk minder dan bij de normale RPM Blast. Dit geeft de snaar meer controle over het sturen en plaatsen van de bal. En dit past mijns inziens dan weer erg goed bij de duidelijk meer controle georiënteerde nieuwe Pure Strike racketfamilie.
Vanaf het eerste balcontact viel me op dat de snaar een zachtere, comfortabelere feel had dan ik had verwacht. Door deze wat softere touch en in mijn beleving extra comfort, was ik aangenaam verrast. De Babolat RPM Blast Rough heeft prima spinpotentie, maar de omschrijving ’the ultimate spin’ is erg enthousiast. Ik denk dat de normale RPM Blast en ook de Diadem Solstice Power meer spin genereren en dan met name door de extra snapback van de snaren. Deze RPM Blast Rough combineert prima spinpotentie daarentegen met prima sturing en controle.
Vanaf de baseline was dit duidelijk te merken: ik had ruim voldoende gecontroleerde spin in mijn groundstrokes. Bij mijn backhand slice vind ik de scherpere randen van de Diadem Solstice Power en Elite XT serie nog prettiger om de bal te pakken in je snaren. Aan het net heeft de RPM Blast Rough een lekkere directe respons, maar ook voldoende gevoel voor geplaatste – en stopvolleys. De grip op de bal bij het serveren is erg fijn. Met name hierbij merkte ik heel duidelijk dat de extra textuur op de snaar het sturen en plaatsen van de service vergemakkelijkte.
Dit is de eerste echte ‘rough’ snaar die ik gespeeld heb, maar ik kan me voorstellen waarom zoveel toppers zo’n ruwe snaar als breedtesnaar spelen in een hybride snarensetup. Hierbij gaat bij veel topspelers een darm snaar in de lengte en een snaar als deze in de breedte. Hiermee combineer je de dynamiek en touch uit de lengtesnaar met de controle van de breedtesnaar. Het meest bekende voorbeeld hiervan is natuurlijk de Luxilon Alu Power Rough. Maar nu komt Babolat dus ook met een puike optie in deze RPM Blast Rough.
Het label ’the ultimate spin’ zou ik deze snaar zelf niet gegeven hebben, maar feit is wel dat Babolat met de RPM Blast Rough prima spinpotentie koppelt aan goede controle voor het sturen en plaatsen van de bal. Een zeer aangename playtest al met al!
De Babolat RPM Blast Rough in 1.25/17 dikte is nu al verkrijgbaar in onze webshop in sets of rollen!