De afgelopen weken heeft Frans de Luxilon Element Rough getest voor mijnracket.nl! De snaar blinkt met name uit op het gebied van comfort en spin. Lees hier zijn volledige testrapport.
Luxilon, geliefd bij de profs en het meest gespeelde snarenmerk op de ATP Tour, moet het grote publiek deze snaren voortaan ook opspannen? Dit is een review van de Luxilon Element Rough! Specificaties:
Merk: Luxilon
Snaar: Element Rough
Dikte: 16 (1.30 mm)
Type: Co-poly
Vergelijkbare snaren: Diadem Solstice Power, Babolat RPM Blast Rough.
Beoordeling:
Duurzaamheid: 8
Spanningsbehoud: 6
Spin: 8.5
Balgevoel: 8
Power: 8.5
Controle: 5
Comfort: 9
Duurzaamheid/Spanningsbehoud
Het spanningsbehoud lijkt in praktijk redelijk te zijn. De meeste polyester snaren verliezen over het algemeen al vrij snel veel spanning, en deze snaar lijkt dat iets meer dan een gemiddelde polyester te doen. Wat betreft duurzaamheid lijkt deze snaar beter te presteren. Al is het lastig om deze snaar daar helemaal op af te testen aangezien hij nog niet is gebroken. Wat wel opvalt is dat de snaar lang goed speelbaar blijft. Polyester snaren gaan vaak na een week of twee dood. Vervolgens reageren ze niet meer goed, gaat de spin er een beetje uit en gaan alle speeleigenschappen simpelweg flink achteruit. Na drie weken spelen valt dit bij de Element Rough in veel mindere mate te herkennen en is de snaar nog uitstekend speelbaar!
Spin
Er zit aardig wat spin in deze snaar. Dit komt door twee factoren. Ten eerste schuiven de snaren heel makkelijk over elkaar, ze hebben veel ‘’snap-back’’, ook wanneer de snaar er al wat langer inzit. Ten tweede zorgt het ‘’rough’’ oppervlak van de snaar ervoor dat de bal wat extra rotatie meekrijgt. Dus in de categorie spin presteert deze snaar zeker bovengemiddeld in het rijk van de polyester snaren, al lijkt er nog wat meer spin te zitten in snaren als de Solstice Power, en Elite XT van Diadem.
Controle/Power Verhouding
De Element Rough is geen typische polyester wanneer het aankomt op dit aspect. Deze snaar zit vol met power vergeleken met ander polyester snaren. Dit gaat dan ook ten koste van de controle. Hardhitters zullen dit wellicht een wat mindere snaar vinden, maar voor de speler die gratis power zoekt is dit ideaal.
Comfort/Balgevoel
Comfort is een van de sterkste punten van deze snaar. De snaar is simpelweg erg zacht op de arm, vooral voor een polyester snaar. Dit zachte gevoel op de arm zorgt er vooral voor dat het balcontact fijn aanvoelt. Deze zachte response zorgt er overigens zeker niet voor dat er geen balgevoel meer is.
Conclusie
Spin, Power en Comfort zijn de steekwoorden die bij deze snaar houden. Deze snaar is daarmee geschikt voor een grote groep spelers. Hardhitters zouden de snaar wellicht iets zwaarder moeten bespannen. Onder aan de streep lijkt dit een ideale snaar voor spelers die graag de vruchten van polyester plukken maar eigenlijk toch wat meer speelbaarheid van een snaar willen. Ook spelers die niet elke twee/drie weken een nieuwe bespanning in hun racket zetten zouden deze snaar kunnen proberen. Al met al zeker een geslaagde speeltest!