Snauwaert Grinta 100 getest
Vandaag een racketreview van herintreder op de tennismarkt Snauwaert. De Snauwaert Grinta 100 die wij getest hebben is een goede allrounder met een robuuste feel, goede power en zat spinpotentie!
Getest racket:
Merk: Snauwaert
Model: Grinta 100 (heavy)
Bladmaat: 100 sq/inch
Gewicht: 305 gr
Balans: 31.5 cm
Bespanpatroon: 16/18
Lengte: 27 inch
RA: 69
Bespanning: Snauwaert Black Beam 17 (1.25 mm) op 24/23 kg
Tester:
Naam: Mike
Speelsterkte: 4/4
Type speler: wat klassiekere speler, vlakke groundstrokes, genereert zelf weinig spin. Tot voor kort schouderproblemen gehad
Rackethistorie speler: Head Ti Fire, Babolat Pure Drive, Prince EXO3 Rebel Team, Wilson Steam 100 BLX2, Head Graphene Radical MP en de Prince Textreme Warrior 107. Sinds kort ook de Babolat Pure Strike 16/19 2017 in gebruik.
Technologie:
Er valt zeker het nodige te vertellen over de technologie en framebouw van deze Snauwaert Grinta 100. Allereerst de bladvorm. Deze Grinta 100 werkt met een Control Raising Drop shaped frame. Dit houdt in dat het racket niet met een traditionele ovale bladvorm werkt. Op 3 en 9 uur is het blad vergroot voor een grotere, vergevingsgezinde ideale raakzone voor de bal ofwel sweetspot. Het frame is ook op deze plaatsen verdikt voor extra bladstabiliteit bij balimpact. Lager in het blad op 5 en 7 uur is de frame symmetrisch voor meer torsiestijfheid. Deze verschillen in de opbouw van het racket noemt Snauwaert de Bionic Frame technologie. Deze wordt ook gebruikt in de Snauwaert Vitas serie, waarvan we binnenkort een review van de Vitas 100 zullen brengen.
Tot slot heeft de Snauwaert Grinta 100 op 3 en 9 uur speciale vierkante tubings/grommets. Deze zorgen voor meer bewegingsvrijheid van de snaren, volgens Snauwaert goed voor extra controle.
De snaar waarmee wij deze Grinta 100 mee hebben bespannen is eveneens van Snauwaert. De Snauwaert Black Beam 17 (1.25 mm) is een wat stijvere co-polyester snaar voor controle, spin en duurzaamheid. Binnen de snarenrange van Snauwaert is dit de meest controle georiënteerde snaar. Deze Grinta racketfamilie staat ook voor controle frames, vandaar deze match.
Baseline:
De Snauwaert Grinta 100 biedt goede power vanaf de baseline. Het racket heeft een behoorlijke sweetspot, dus de meeste ballen komen prima van het racket af. De spinpotentie is ook dik in orde, niet geheel onlogisch met een 16/18 bespanpatroon in een 100 sq/inch blad. Wel heeft het racket een vrij stijve feel. Dit draagt natuurlijk bij aan de power voor de groundstrokes, maar dit maakt het racket wel wat pittiger op de arm bij off-center hits. Door de royale sweetspot van deze Snauwaert Grinta 100 zul je dit echter niet snel merken.
De Snauwaert Black Beam 17 bespanning is bij Snauwaert de meest controle georiënteerde snaar. Het is een klassieke, wat hardere polyester snaar waarbij je zelf de snelheid in de bal moet leggen. De stijve, low-powered feel van deze snaar in combinatie met het stijve frame was voor mij persoonlijk niet de ideale setup. Het gaf het geheel een wat harde feel. Ik denk dat een wat zachtere, meer vergevingsgezinde snaar zoals de Snauwaert White Beam of de Diadem Solstice Power 17 fijner zou werken. Desalniettemin presteert dit racket prima vanaf de baseline. Qua speelgevoel lijkt deze Grinta 100 op een Pure Drive van Babolat, waarbij de Pure Drive iets comfortabeler aanvoelt, maar deze Grinta 100 een directere feel en meer feedback biedt.
Service:
Met name bij het serveren merkte ik dat de Snauwaert Grinta 100 een wat stijver frame is. Er is prima power in de bal te leggen bij het serveren. Ook de grip op de bal voor kick - of sliceservices is fijn. Alleen gaf dit relatief stijve frame wel wat meer impact op mijn gevoelige schouder.
Net:
Aan het net presteert de Snauwaert Grinta 100 prima. De lage 31.5 cm balans en de royale sweetspot maken dit racket zeer handzaam aan het net. Ook de stabiliteit van het racket is prima. Harde ballen zijn steady te pareren.
Power/controle:
Zoals hierboven omschreven is de power van de Grinta 100 prima. Ook de controle is keurig. Het racket speelt stabiel, zowel wanneer je zelf het spel maakt als wanneer je onder druk staat. Het racket tordeerde tijdens mijn testsessies niet of nauwelijks. Mogelijk komt dit doordat op 3 en 9 uur in het blad het frame verdikt is. Deze technologie heeft wel wat weg van het PWS-systeem van Wilson. Wilson gebruikt deze techniek nog in 2 racketfamilies (Pro Staff en Ultra) waarbij de 'blokjes' voor extra bladstabiliteit zorgen. De prima spinpotentie van de Snauwaert Grinta 100 draagt ook bij aan de controle door extra marge in je slagen te bieden.
Comfort/armvriendelijkheid:
De Snauwaert Grinta 100 is duidelijk een wat stijver frame. Dit is een van de sterke punten van het racket want het zorgt voor een flinke dosis power. Het nadeel ervan is dat het iets meer impact geeft op de arm. Hou hier bij de snarensetup dus rekening mee. Zelf zou ik een wat elastischere snaar op wat minder kilo's dan gemiddeld bij dit racket aanbevelen. Ik zou het wel bij polyester houden, omdat dit goed matcht met het frame en vanwege het vrij open 16/18 bespanpatroon. Ik ben bang dat een niet polyester snaar anders niet lang genoeg mee zou gaan.
Overall indruk:
Met de Grinta 100 brengt Snauwaert een goede allrounder in de range van bijvoorbeeld de Babolat Pure Drive. Dit racket is alleen voor een wat minder breed publiek speelbaar vanwege de wat stijvere feel en de directe respons. Zelf ga ik dit racket ook nog eens met een ander type snaar testen.